nedjelja, 12. veljače 2017.
NIPOŠTO NE BACAJTE koru od jabuka – Evo zašto!
Kada gulite jabuke nipošto ne bacajte koru, jer su veome korisne.
Donosimo vam razloge zbog kojih to ne trebate raditi ni u kom slučaju:
Postoji više vlakana u kori
Srednje veličine jabuka sadrži 4,4 grama vlakana. Ako bacite koru završiti ćete sa samo 2,1 grama vlakana. To je razlog zašto je preporučljivo konzumirati neoljuštene jabuke.
Postoji više vitamina u kori
Jedna srednja jabuka, zajedno sa korom sadrži 8,4 mg vitamina C i vitamina A, a oguljene jabuke sadrže samo 6,4 mg vitamina C.
Kora od jabuke može čak spriječiti i rak
Studija, sprovedena u 2007. godini, na Univerzitetu Cornell, došla je do zaključka da jedinjenja zvana terpeni, koji se nalazi u kori jabuke, su u mogućnosti da spriječe ili ubiju postojeće ćelije raka u laboratorijskim uvjetima. Ovi spojevi su posebno efikasni protiv raka debelog crijeva, jetre i raka dojke.
Kvercetin štiti memorije
Ovaj antioksidans bori se protiv oštećenja moždanog tkiva povezanog s Alzheimerovom bolešću ili druge sličnim bolestima.
Jedna jabuka, zajedno sa svojom korom sprečava debljanje
Ursolična kiselina se može naći u koži jabuke. Ova kiselina je spoj koji je od suštinske važnosti za borbu protiv pretilosti. Ursolična kiselina gori kalorij
e i na taj način smanjuje rizik od prekomjerne težine.
zivjetizdravo.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar