utorak, 31. siječnja 2017.

Nagle promene temperature mogu da budu OPASNE: Evo šta rade vašim plućima i SRCU!




Loše nam je bilo kad je bio minus, a mnogi će prave nevolje osetiti tek kad temperatura naglo skoči.  Na udaru naglog temperaturnog skoka prvo će se naći hronični bolesnici – plućni i oni sa kardiovaskularnim smetnjama.



Najvažnije je da hronični bolesnici redovno uzimaju propisanu terapiju

 - Nagle temperaturne promene smetaju i zdravima, a pogotovo hronično obolelima. Hronični bolesnici se ovome teže prilagođavaju, pa se kod njih javljaju problemi u vidu pospanosti, glavobolje, naglog pada ili skoka pritiska...Problemi se javljaju i kod pacijenata sa hroničnim bolestima pluća. U ovom periodu češća su gušenja i asmatični napadi - objašnjava dr Branka Grujić, specijalista opšte medicine.

Još su stari Grci znali da postoji povezanost vremenskih prilika i zdravlja ljudi. Hipokrat, otac moderne medicine, isticao je važnost sagledavanja vremenskih prilika prilikom procene zdravstvenog stanja nekog čoveka i određivanja terapije.

Prema njenim rečima najvažnije je da hronični bolesnici redovno uzimaju propisanu terapiju dok se spoljašnja temperatura ne ujednači.
- Trebalo bi da se prilagode temperaturnim promenama u smislu oblačenja i temperature u stanovima. Takođe, stariji srčani bolesnici, koji imaju „tvrde“ krvne sudove, trebalo bi da se strpe, sačekaju nekoliko dana i ne izlaze iz svojih kuća dok se temperatura u stanovima i spoljna bar malo ne ujednače – ističe dr Grujić.


zena.blic



Nema komentara:

Objavi komentar