srijeda, 19. listopada 2016.

Ovo je najučinkovitiji prirodni lijek za rak, dijabetes, holesterol i pretilost!



Kupus se već hiljadama godina koristi za liječenje raznih bolesti. Stari Grci su koristili kupus za liječenje zatvora ili trovanja gljivama. Egipćani su jeli kupus kako bi smanjili udio alkohola u vinu…

Kupus je veoma zdrav i ima prednost u liječenju teških bolesti kao što je rak. Idealna je i prevencija raka, baš zbog toga što sadrži antioksidanse, glukozinate i antiupalne suspstance.

Kupus je bogat vitaminom C, manganom i polifenolima koji daju antioksidansno dejstvo. Samo pola šoljebijelog  kupusa daje 50 mg polifenola, a crveni daje 30 mg antocijanina(crveni pigment polifenola).

Prilikom nedostatka antioksidanasa, metabolizam kisika je ugrožen, a to dovodi do povećanja rizika za nastanak raka.

Antocijanini koji se nalaze u kupusu su dnažna protuupalna jedinjenja. Nedostatak antiuupalnih tvari dovodi  do hroničnih upala.


Glukozinolati sadrže sumpor i azot koji su značajni za prevenciju raka. Istraživanja su pokazala da glukozinati liječe razne oblike raka, kao što su rak prostate, mokraćne bešike, debelog crijeva i raka dojke.

Istraživanja izvršena na miševima, su pokazala da su miševi kojima su davani ekstrakti kupusa 2 mjeseca, poboljšali funkciju bubrega i smanjili nivo šećera u krvi. Kupus je pun vlakana i odličan je kao prevencija dijabetesa.

Osim vitamina C, posjeduje i vitamin K koji je koristan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.  Samo pola zdjele  kupusa sadrži skoro 47% preporučene doze vitamina C i 102% doze vitamina K.

Podijelita sa vašim prijateljima i rodbinom ovaj članak kako bi dodatno bili upućeni u mnoge zdravstvene prednosti konzumiranja kupusa.

megagiga.info


Nema komentara:

Objavi komentar