ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Bolest bijelih mrlja: Stres je kriv za vitiligo



Međutim, vitiligo nije samo bolest kože. Veoma često je udružena s drugim oboljenjima u organizmu, koje nemaju nikakvu vezu s melanocitima, ćelijama koje stvaraju pigment u koži.


Ne boli i ne pričinjava fizičku bol, ali psihički opterećuje osobu. Mada samo naizgled estetski narušava izgled kože, što nimalo nije jednostavno, svakoj oboljeloj osobi šalje jasne signale da se nešto dešava u organizmu i da se to što se dešava vidi i na samoj koži. I zaista je tako, piše “Prirodnilijek“…

Kod tretmana je važno liječiti osnovno autoimuno oboljenje koje se dijagnosticira nakon opsežnih laboratorijskih i kliničkih pretraga. U najvećem postotku oboljelih, u toku liječenja osnovnog autoimunog oboljenja, bijele mrlje normalno se pigmentiraju.

Nakon što se odogovarajućim pretragama utvrdi da je autoimuni proces isključivo protiv melanocita, terapija se provodi lokalnom primjenom lijekova koji koče autoimuni proces. Postoje i lijekovi koji stimulativno djeluju na melanocite kako bi ponovo počeli proizvoditi pigment – melanin, ali nijedan lijek nema stopostotnu sigurnost izlječenja.

Važno je napomenuti da osobe s vitiligom trebaju upotrebljavati zaštitne faktore protiv sunčeve svjetlosti, jer dijelovi bez pigmenta lako gore na suncu. Nakon minimalnog izlaganja sunčevoj svjetlosti javlja se crvenilo i pečenje, nerijetko i mjehurići na koži, a to ukazuje na opekotine prvog i drugog stepena. Na kraju bijelih mrlja ostaje pigmentirani rub, čime se još više naglašava kontrast prema bijeloj koži.

Kad su u pitanju odnos vitiliga i sunca, postoje činjenice koje su naizgled kontradiktorne. Naime, jedna od terapijskih mogućnosti je premazivanje bijelih mrlja odovarajućim lijekovima koji pokazuju osjetljivost na sunce i naknadno, vrlo obazrivo dozirano izlaganje vještačkim izvorima svjetla.

Valja na kraju kazati da je kod izvjesnog postotka oboljelih moguće izliječiti bijele mrlje, samo je važno tretman povjeriti iskusnom dermatologu.


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar