ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Otkriveno i koja je boja najopasnija: Tinta za tetoviranje uzrokuje rak



Osim toga, ta ista tinta može prouzrokovati i niz drugih kožnih problema uključujući alergijske reakcije i svrbež koji traje godinama, što također povećava rizik od raka, piše “Daily Mail”.


Upozorili su da je crvena tinta najopasnija, a slijede je plava, zelena i crna.

Njihovo istraživanje uslijedilo je nakon jedne druge studije čiji su rezultati pokazali da tetovirani ljudi pate od niza komplikacija još godinama – uključujući infekcije, svrbež i otjecanje kože. Problem je ujedno i taj što tinte za tetoviranje ne prolaze kontrolu kao i sve druge tvari koje prodiru u krv i tijelo poput lijekova i hrane, prenosi “Večernji“…

“Najjozbiljnije su alergije uzrokovane hemikalijama iz tinte koje mogu imati kancerogene, mutagene i toksične efekte na reproduktivni sistem”, objavili su iz Agencije.

Kada je hemikalija mutagena to znači da može promijeniti ljudski DNK, voditi daljnjim mutacijama, a moguće i raku.

Prijašnja studija sa Univerziteta Bradford otkrila je da toksini iz tinte za tetoviranje mogu ući u krvotok, nakupiti se u slezeni i bubrezima te otežavati tijelu da pročisti nečistoće.

Ukoliko nadležna tijela odluče da je potrebno uvesti restrikcije, vjerojatno će biti provedene već za godinu dana, objavili su u Agenciji.


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar