subota, 26. studenoga 2016.

Vrste upale grla i kada se javiti doktoru



Iako smo upali grla skloni čitave godine jer smo uvijek podložni padu imuniteta, tokom zimskih mjeseci posebno smo osjetljivi.


“Pod upalom grla najčešće mislimo na faringitis – upalu ždrijela ili tonzilitis – upalu krajnika. Ljudima je poznatiji po žarkom crvenilu iza resice u usnoj šupljini”, objašnjava dr. Darija Čubelić, doktorica porodične medicine, piše “Ordinacija“…

Upala grla dijeli se na bakterijsku ili virusnu, a klice koje su uzročnici su zarazne.

Simptomi upale grla

Simptomi virusne upale grla su peckanje, žarenje grla, natečeni i bolni čvorovi, a najčešće se liječi kod kuće. S druge strane, simptomi bakterijske upale grla su bolno i žarkocrveno ždrijelo, bolni limfni čvorovi, a liječi se antibioticima. Ako se ove dvije upale ne liječe, može doći do upale sinusa, odnosno upale pluća – jer se zanemarana upala širi prema gore ili prema dolje.

Najčešći uzročnici su virusne upale su Rinovirusi, Adenovirusi, Respiratorni sincicijski virus, a bakterijske Betahemolitički streptokok.

Liječenje upale grla

Najčešća je ona virusna upala, a kod kuće ju možete liječi uz pomoć obilne hidratacije s puno čaja, inhalacijom, vitaminima, narodni lijekovima – poput grgljanja čaja od kadulje i naravno, mirovanje. Međutim, ako ne odležimo ili se tijelo ne može boriti protiv virusa koji je uzročnik upale, na virus se može superponirati, odnosno nakalemiti i bakterija koja izaziva bakterijsku upalu.

Vrstu upale možemo razlikovati i prema boji sekreta iz nosa – kod virusne je on bistar, dok je kod bakterijske gust i gnojan. Uz to, kod bakterijskih je česta i visoka temperatura (iznad 38 stepeni), a kašalj nije tipična karakteristika za nijednu vrstu upale grla – suprotno opštem mišljenju.

“Ako imate upalu grla i odmah se prvi dan obratite doktoru, velika je vjerovatnoća da će vas poslati doma. Širite zarazu, a osljabljenog imuniteta u ambulanti punoj bakterija još ste osjetljivi i samo vam može biti gore. Upalu liječite doma, a ako se nakon tri dana stanje ne popravi, obratite se doktoru”, ističe dr. Čubelić.

haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar