utorak, 29. studenoga 2016.

U Srbiji se nedovoljno radi na prevenciji bolesti



Jasmina Tanasić je kazala da je 2016. godina veoma važna za javno zdravlje zbog stupanja na snagu novog Zakona o javnom zdravlju, kojim je SKGO dobio nadležnosti da utiče na smanjenje smrtnosti od bolesti koje se mogu sprečiti.

"2016 je važna godina, zbog toga što smo počeli da odvajamo više novca za zdravstvo na lokalnom nivou", rekla je ona pre sednice Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO-a u Beogradu.

Ona je rekla da je dobro što se od ove godine za zdravstvo iz lokalnih budžeta izdvaja oko dva odsto, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na protekle godine kada se izdvajalo 1,25 odsto sredstava.

"Ovo je prva osnivačka sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku. Cilj nam je da se bavimo unapređenjem zdravlja i socijalne dobiti stanovnika Srbije. Probaćemo da utičemo na izmene i dopune zakona kojim se bave ovim temama. Danas je veliki dan, jer formalizujemo saradnju centralnog i lokalnog nivoa u sprovodjenju Zakona o javnom zdravlju", rekla je ona.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da se broj stanovnika Srbije godišnje smanjuje za 38.000 i treba zaustaviti taj negativan trend, koji je, kako je ukazala, "najveća opasnost za opstanak zemlje".

"Jedan od bitnih faktora adekvatnih indikatora demografije su razne pojave među kojima i potreba da budemo bolje obrazovani u domenu reproduktivnog zdravlja i osnovni zadatak na tu temu imaće ubuduće institucije za javno zdravlje i domovi zdravlja", rekla je ona.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Pustaj kazala je da investiranje u zdravstvo predstavlja investiranje u budućnost i da samo saradnja svih zainteresovanih strana može rešavati problema u zdravstvu, u čemu je veoma važan glas građana, lokalne zajednice.

"Nedavno usvojen Zakon o javnom zdravlju, kao i strategija koja će biti usvojena 2017. godine, za nas je važan, jer i zakon i strategija promovišu pristup cele zajednice u rešavanju problema", rekla je Žofija Pustaj.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić izrazio je nadu da će saradnja svih zainteresovanih strana obezbediti više sredstava za zdravlje, čega ranije nije nije bilo dovoljno.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić kazao je da na lokalnom nivou postoje brojni problemi u zdravstvu i da je neophodno da Zakon o javnom zdravlju, koji je donet u martu, promeni "fizički, mentalno i zdravstveno" celokupnu populaciju.

"U Kragujevcu imamo toplanu koja se u 21. veku greje na ugalj, a s druge strane govorimo o hroničnim opstruktivnim bolestima pluća koje to donosi", rekao je Vekić.

On je kazao da se na lokalnom nivou malo davalo zdravstvu - 0,6 i 0,8 odsto lokalnih budžeta, što pokazuje da lokalna vlast ne vode dovoljno računa o javnom zdravlju, a to je neophodno promeniti.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije zadužena za javno zdravlje Vesna Knjeginjić rekla je da je u Srbiji potrebno promovisati "zdrave stilove života".

Na sastanku Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO potpisan je Sporazumi o saradnji SKGO-a i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Instituta za javno zdravlje Kragujevac i Instituta za javno zdravlje Niš.

Konstitutivna sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO-a održana je danas u Hotelu "Moskva" u Beogradu, a sutra SKGO organizuje radionicu - "Izazovi u primeni propisa u oblasti primarne zdravstvene zaštite i zaštite prava pacijenata".


b92.net


Nema komentara:

Objavi komentar