subota, 26. studenoga 2016.

Koji je najbolji med protiv kašlja i gripe, a koji protiv želučane kiseline?



Protiv upala, kašlja i gripe – kod raznih upalnih procesa koristi đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomiješajte čajnu kašičicu đumbira u prahu s 200 g kristalizovanog cvjetnog ili suncokretova meda te jednu kašiku mješavine dodajte u 2 dl limunade i odmah popijte. Ako tu istu mednu mješavinu dodate u mlaki čaj s limunom, efikasno će pomoći kod kašlja, prehlade i gripe.


Protiv želučane kiseline – kod pojačanog lučenja želučane kiseline med se uzima dva sata prije jela otopljen u mlakoj vodi, dok se pri manjku želučane kiseline uzima rastopljen u toploj vodi, pola sata prije obroka.

Kod hroničnog gastritisa – mogu se upotrebljavati i med od metvice ili livadni. Potrebno ga je uzimati oralno, 1 do 2 grama dnevno po kilogramu tjelesne težine, i to maksimalno 20 do 30 dana, nikako ne duže, a ukupnu dnevnu količinu pod.ijeli na tri uzimanja.

Za grlo i sinuse – med u saću pomaže kod bolesti uha, grla i sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvači med i saću, a nakon toga ispljuni vosak.

Cvjetni i livadni med za imunitet – za podizanje energije, regeneraciju organizma i imunitet pomiješajte cvjetni i livadni kristalizovani med sa svježe mljevenim peludom u omjeru 1:1 kg te u mješavinu dodajte 100 g sirovog (nativnog) mljevenog propolisa. Slična kombinacija koja je nešto bogatijeg mineralnog sastava dobiva se ako pomiješate med od crnogorične i bjelogorične medljike uz dodatak meda od amorfe, repice, kestena, livade suncokreta i drače, piše “Zdrava krava“…


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar