subota, 19. studenoga 2016.

Mišljenja stručnjaka: Kolika je korist marihuane u liječenju multiple skleroze



Multipla skleroza oštećuje mijelinsku ovojnicu nervnih ćelija i ometa prijenos nervnih signala između mozga, kičmene moždine i ostatka tijela. Bolest je hronična, neurodegenerativna i progresivna. Karakterizira je diseminacija u vremenu i prostoru i češća je kod žena, piše “Faktor“.


Simptomi uglavnom počinju između 20. i 50. godine života. Uzrok je nepoznat, smatra se da se radi o autoimunoj bolesti koja nastaje kao posljedica genetskih i faktora okoline.
Terapije su podijeljene na: simptomatsku, terapiju pogoršanja tzv. imunomodulatornu i imunosupresivnu te terapiju za relapse (pogršanja).

Dostupni medikamenti

Imunomodulatori i imunosupresori su lijekovi koji mogu usporiti progresiju oboljenja. Najčešća forma bolesti je relaksirajuće-remitirajuća forma, što znači da se u specifičnim obrascima smjenjuju periodi pogoršanja i poboljšanja.
Najčešći simptomi su smetnje vida, slabost ekstremiteta, trnjenja u nogama i rukama, umor, glavobolja, epileptički napadi, podrhtavanje ruku i cijelog tijela, smetnje govora i koordinacije.

Poseban problem kod multiple skleroze je spazam ili ukočenost mišića. Kod grčenja mišića uključuju se različiti lijekovi.

Pacijentima u našoj zemlji, preko liste, dostupni su samo lijekovi iz grupe benzodiazepina. Djelotvorni lijekovi, kao baclofen (liroseal), tizanidine (zanaflex) i dantrolene (dantrium), nisu na listama fondova zdravstvenog osiguranja.
U proteklih nekoliko godina mogla su se čuti različita mišljenja o koristi marihuane u tretmanu multiple skleroze.

Aktivni sastojak ove biljke, delta-9 tetrahidrokanabinol ili THC, djeluje na kanabinoidne receptore na nervnim ćelijama i povećava njihovu aktivnost.

Neke regije mozga imaju mnogo kanabinoidnih receptora, a druge mali broj ili ih nemaju nikako. Mnogi kanabinoidni receptori nalaze se u dijelovima mozga koji utječu na: zadovoljstvo, pamćenje, mišljenje, koncentraciju, osjete i percepciju vremena te koordinaciju pokreta.

Postaviti kriterije

Medicinska primjena marihuane odobrena je u nekim zemljama za liječenje hronične boli (posebno kod karcinoma), sprečavanje povraćanja nakon hemoterapije, u tretiranju anoreksije, a u novije vrijeme u tretmanu multiple skleroze. U kliničkim ispitivanjima utjecaja terapije marihuanom kod bolesnika s multiple sklerozom ustanovljeni su subjektivni dokazi olakšanja simptoma te mali terapijski efekti u smislu poboljšanja ukočenosti mišića i razvoja nesposobnosti.

Sativex (oralni oblik kanabisa) kod osoba s multiple sklerozom ima moguće pozitivno djelovanje na smanjenje boli, spastičnost te poremećaje spavanja. On smanjuje ukočenost i često mokrenje, ali ne i sa multiple sklerozom povezane tremore.

Treba istaći kako bi odobrenje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, kod pacijenata s multiple sklerozom, moralo imati precizno postavljene kriterije i zakonsku regulativu kako bi je legalno mogli koristiti samo oni bolesnici kojima je zaista indicirana njena primjena prema pravilima struke, nauke i kliničke prakse, zasnovane na dokazima iz kliničkih studija.

Nuspojave

Primjena marihuane praćena je mnogim nuspojavama (sedacija, konvulzije, mučnina, povraćanje, smanjena sposobnost za vožnju, pogoršanje koordinacije i respiracije, loši ishodi trudnoće te povećanje rizika od razvoja raka glave, vrata i pluća), pa je njena primjena u mnogim državama ilegalna. Zato su u svijetu u toku dodatna istraživanja.

Medicinska upotreba marihuane u tretmanu simptoma multiple skleroze uključuje djelovanje na: hroničnu bol, depresiju, zamor, obamrlost, spazam, ataksiju, emocionalne promjene, seksualnu disfunkciju i trnjenja.

Više od 80 posto pacijenata prijavilo je poboljšanje spazma, boli, tremora, depresije, anksioznosti i trnjenja.


haber,ba


Nema komentara:

Objavi komentar