subota, 26. studenoga 2016.

ČUDO MEDICINSKOG KANABISA? Djevojčica progovorila nakon 3 godine, liječnici nemaju objašnjenje za oporavak!



Nakon što je operirana u dječjoj bolnici Starship, u Aucklandu, dogodilo se pravo malo medicinsko čudo. Grace, danas 13-godišnjakinja, konačno je progovorila, piše “Novi svjetski poredak“…


Njena mama, Traci Yates, koja vodi poseban FB profil na kojem je nastojala prikupiti novčana sredstva za plaćanje skupih bolničkih računa, uvjerena je kako je, osim operacije, na pozitivni oporavak njene kćeri uticao medicinski kanabis, koji je djevojčici davan kao sredstvo za opuštanje.

“Grace govori, svi smo jako uzbuđeni”, napisala je u postu na Facebooku mama Tracy. Na operacionom stolu je završila kada je zakazala pumpica ugrađena u njen abdomen, koja je ispuštala sedative svaki put kada bi malena Grace imala napade.

“Bio je to veliki korak unazad u njenom liječenju pa nam je sve ovo zaista veliko iznenađenje”, komentarisala je majka.



Doktori ne znaju šta je tačno uzrokovalo povratak tako važne funkcije kao što je mogućnost govora. Raspravljaju o tome da li je otpuštanje morfija nakon operacije utjecalo na njen oporavak ili je riječ o kumulativnom učinku medicinskog kanabisa koji Grace koristi zadnjih 6 mjeseci.

“Nemam pravo medicinsko objašnjenje za njen oporavak pa ovo smatram pravim malim čudom”, rekao je njezin doktor, pedijatar Andreas Leinfellner.

Grace je dobila posebnu dozvolu vlasti u Novom Zelandu koristiti preparat medicinske konoplje Sativek, međutim, njen doktor ne može sa sto postotnom sigurnošću tvrditi kako je baš to imalo pozitivan efekat na njen oporavak.

“U slučaju ove pacijentice, taj je lijek donio dobre vijesti, međutim ne mogu iz toga izvlačiti opšte zaključke”, oprezan je doktor.

Pa ipak, otkako je počela uzimati medicinsku konoplju njena je psihijatrica primijetila znatni napredak u nastojanjima da uspostavi kontrolu nad svojim tijelom.

U medicini, konoplja se najčešće upotrebljava radi smanjivanja mučnine i povraćanja izazvanih hemoterapijom, kao i radi smanjivanja bolova i grčenja mišića.


haber.ns


Nema komentara:

Objavi komentar