nedjelja, 11. prosinca 2016.

Evo kako prestati pušiti – po posljednji put!



Od samog trenutka kada odlučimo da prestanemo pušiti, i koncentracija nikotina u mozgu počinje opadati – što će se dogoditi nakon sat ili dva – i počinje nam se javljati želja za cigaretom. Potrebno je pronaći način da joj se odupremo po svaku cijenu.

A znanost ima par savjeta koji mogu pomoći:

Nema ustezanja

Najboje je ne smanjivati ​​broj cigareta prije samog čina prestajanja – samo odaberite trenutak i raskrstite s cigaretama.

Uspravite se nakon padanja

Jednom kada ste donijeli odluku, učinite sve što je u vašoj moći izbjeći povremene povratke pušenju. Ali kao se to i desi, nemojte biti prestrogi prema sebi i definitivno nemojte odustati – budite još odlučniji, pišu “24sata“.

Budite spremni na sve

Očekuju vas bijes, nemir, glad, manjak koncentracije i depresija. Ovo su sve simptomi skidanja s nikotina i proći će za par tjedana. Vjerojatno ćete se i udebljati, ali ne brinite o tome dok ste u procesu odvikavanja. Od velike pomoći može biti i neka fizička aktivnost jer može smanjiti potrebu za nikotinom.

Oslobodite se iskušenja

Počnite razmišljati kao nepušač. Recimo, u trgovini nemate potrebu da zapalite cigaru jer je pušenje zabranjeno – neka vaš život bude poput te prodavnice.

Klonite se iskušenja. Ako možete izbjegavate sva mjesta i situacije koje bi vas mogle natjerati da poželite cigaretu, to će biti od velike pomoći.

Planirajte šta sve možete raditi tokom pauza ili obroka što bi moglo zamijeniti pušenje. Najveći rizik vjerojatno će predstavljati drugi pušači i kontakt s njima bi trebao biti sveden na minimum.

E-cigarete

Možda možete probati da iskontrolišete porive uz pomoć elektroničke cigarete. Iako o njima znamo manje nego o drugim nikotinskim proizvodima, one očigledno pružaju pomoć ljudima koji pokušavaju da ostave cigarete i predstavljaju jedan od najpopularnijih metoda da se to ostvari.

Međutim, ako u nekom trenutku pokleknete, ne brinite. Napravite pauzu i ponovno pokušajte kada budete bili spremni.


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar