nedjelja, 11. prosinca 2016.

Prijeti nam epidemija virusa – ubice: Stiže nam mutirani grip, evo kako da se zaštitite!



Novi mutirani grip stiže u regiju krajem meseca. Lekari objašnjavaju da je reč o opasnom virusu tipa A-H3N2 s promenama u genotipu, od koga čak ni neki već vakcinisani građani neće biti sasvim zaštićeni, piše “Tanjug”.

Nagli porast broja obolelih od ovog mutiranog virusa, koji u ekstremnim slučajevima može dovesti i do smrti zaraženih, očekuje se već krajem januara i početkom februara. Širenju virusa pogoduju i nagle promene vremena, ali i činjenica da će deca posle raspusta krenuti u školu, što uvećava mogućnost zaraze.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za Informer da novi virus gripa može da prouzrokuje veoma tešku kliničku sliku, naročito kod hroničnih bolesnika.

– Zaraženi novim virusom imaće izuzetno visoku temperaturu, hroničnu malaksalost, a dodatne komplikacije mogu biti prouzrokovane u disajnom sistemu. Kod najtežih oblika, najčešće kod pacijenata koji već boluju od virusnih i bakterijskih infekcija, i smrt je mogući krajnji ishod – upozorava Tiodorović.

Prema njegovim rečima, baš zbog mutiranja virusa, ni oni građani koji su se ove zime vakcinisali nisu bezbedni od zaraze.

– Postojeća vakcina smanjuje mogućnost zaraze, ali je ne otklanja sasvim. Najugroženiji su hronični kardiovaskularni, bubrežni i plućni bolesnici, ali i onkološki pacijenti i pacijenti sa dijabetesom. Uz njih, računa bi trebalo da povedu i oni stariji od 65 godina, jer im je imunitet prirodno u padu, ali i najmlađi kod kojih imunitet nije formiran. Gripu su posebno izložene i trudnice – savetuje Tiodorović i dodaje da razloga za paniku nema, ali je oprez neophodan.

– Potrebno je voditi računa o ishrani, unositi dosta vitamina, pre svega iz svežeg voća i povrća. U zavisnosti od vremena potrebno je i adekvatno oblačenje, a kada god imaju priliku, građani bi trebalo da koriste vreme za kratke šetnje – dodaje on.

Uz vakcinaciju, naša preporuka su i – SLANE SOBE

Da li ste znali da najbolji efekat ova zaštita, uz preporučenu vakcinaciju ima u kombinaciji sa preventivnim terapijama u slanim sobama?

POSEBNO VAŽNO je znati da je zaštita broj jedan upravo preporučena vakcinacija, ali ono što u poslednje vreme mnogi rade i na taj način višestruko pojačavaju dejstvo zaštite su tretmani u slanim sobama, popularne haloterapije. Ukoliko još niste probali tretmane u slanim sobama, evo prilike da to uradite po najpovoljnijoj ceni u studiju SLANA SOBA.NET.

Osim preventiva po pitanju gripa, u ovom “virusnom” delu godin Slane sobe su idealne za lečenje prehlada, sinusa, ali i za neverovatno podizanje imuniteta.


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar